AD's English Literature : UGC NET Solved Paper II; Subject -- English; December: 2012

Wednesday, May 1, 2013

UGC NET Solved Paper II; Subject -- English; December: 2012



UGC NET Solved Paper II; Subject -- English; December: 2012

 Note: This paper contains fifty (50) objective type questions, each question carrying two (2) marks. Attempt all the questions.

 [Maximum Marks: 100 Time: 75 mnts]

(ALL THE ANSWERS ARE COLOURED. I HAVE TRIED TO GIVE LOGIC BEHIND ANSWERING THESE QUESTIONS. WITHOUT SYLLOGISTIC FORMAT YOU NEED AN ELFIN TOWER TALL HEAD.)

1. Identify the work below that does not belong to the literature of the
eighteenth century:
(A) Advancement of Learning
(B) Gulliver’s Travels
(C) The Spectator
(D) An Epistle to Dr. Arbuthnot
(Francis Bacon (1561 - 1626), English philosopher, statesman, and lawyer composed The Advancement of Learning. Here Bacon   sets guidelines for study and presents a highly organized survey and classification of knowledge. Bacon rejects learning by astrologers and others who gather unrelated facts. )
2. Which, among the following, is a place through which John Bunyan’s
Christian does NOT pass?
(A) The Slough of Despond
(B) Mount Helicon
(C) The Valley of Humiliation
(D) Vanity Fair
(Christian, a character in The Pilgrim's Progress, passes through places bearing names like Vanity, Beulah, Doubting Castle, and Beautiful. He also encounters physical obstacles like the Slough of Despond, the Hill Difficulty, the Valley of the Shadow of Death, and the river before the gate to the Celestial City. They all represent different spiritual and mental states and temptations or the particular psychological condition one will fall prey to when one's faith begins to slip.)
3. The period of Queen Victoria’s reign is
(A) 1830–1900
(B) 1837–1901
(C) 1830–1901
(D) 1837–1900
4. Which of the following statements about The Lyrical Ballads is NOT
true ?
(A) It carried only one ballad proper, which was Coleridge’s
The Rime of the Ancient Mariner.
(B) It also carried pastoral and other poems.
(C) It carried a “Preface” whichWordsworth added in 1800.
(D) It also printed from Gray’s Elegy Written in a Country Churchyard.
5. One of the following texts was published earlier than 1955. Identify the text:
(A) William Golding, The Inheritors
(B) Philip Larkin, The Less Deceived
(C) William Empson, Collected Poems
(D) Samuel Becket, Waiting for Godot
6. Who among the poets in England during the 1930s had left–leaning tendencies ?
(A) T. S. Eliot, Ezra Pound, Richard Aldington
(B) Wilfred Owen, Siegfried Sassoon, Rupert Brooke
(C) W. H. Auden, Louis MacNeice, Cecil Day Lewis
(D) J. Fleckner, W. H. Davies, Edward Marsh
(W. H. Auden was the center of a group of literary intellectuals that included Stephen Spender, Christopher Isherwood, C. Day Lewis, and Louis MacNeice. They belonged to a circle of promising young poets who were strongly leftist (people who advocate liberal or radical measures to effect change in the established order, especially in politics).
 ( QUESTION BEARS A CONFUSION) OPTIONS –C/D IS CORRECT)
7. Match the following:
1. The Sage of Concord 5. Emily Dickinson
2. The Nun of Amherst 6. R.W.Emerson
3. Mark Twain              7. T.S. Eliot
4. Old Possum               8. Samuel L.Clemens
(A) 1–6; 2–5; 3–8; 4–7
(B) 1–5; 2–6; 3–7; 4–8
(C) 1–8; 2–7; 3–6; 4–5
(D) 1–7; 2–8; 3–5; 4–6
8. Name the theorist who divided poets into “strong” and “weak” and
popularized the practice of misreading:
(A) Alan Bloom
(B) Harold Bloom
(C) Geoffrey Hartman
(D) Stanley Fish
(In the 1970s, Harold Bloom was concerned with the anxiety and the creative stimulus stemming from literary influence and with the desirability of academic consensus on which literary works were truly important. He expressed these views in The Anxiety of Influence: A Theory of Poetry (1973) and The Western Canon: The Books and School of the Ages (1994).)
9. In The Rape of the Lock Pope repeatedly compares Belinda to
(A) the sun
(B) the moon
(C) the north star
(D) the rose
(The Rape of the Lock (first published 1712; revised edition published 1714), a fanciful and ingenious mock-heroic work based on a true story, established Pope’s reputation securely.)
10. Which of the following awards is not given to Indian–English writers
(A) The Booker Prize
(B) The Sahitya Akademi Award
(C) The Gyanpeeth
(D) Whitbread Prize
(The Booker Prize:   also known as the Man Booker Prize, Britain's most prestigious literary prize, and one of the most important literary awards in the English-speaking world was established in 1969 to reward outstanding literary achievement, raise the stature of authors with the public, and increase the sales of books. The prize is annually awarded to the best full-length novel written in the British Commonwealth or the Republic of Ireland, and published in the preceding 12 months.
The Sahitya Akademi Award: India’s highest literary honour.
The Gyanpeeth: The Jnanpith Award is a literary award in India. The award was instituted in 1961. Any Indian citizen who writes in any of the official language of India is eligible for the honour.
Whitbread Prize: Britain’s Whitbread Prize is recognized internationally.)
11. Identify the correct statement below:
(A) Gorboduc is a comedy, while Ralph Roister Doister and Gammer Gurton’s Needle are tragedies.
(B) Gorboduc is a tragedy, while Ralph Roister Doister and Gammer Gurton’s Needle are comedies.
(C) All of them are problem plays.
(D) All of them are farces.
(Gorboduc: Thomas Norton collaborated on Tragedy of Gorboduc with Thomas Sackville, writing the first three acts himself. The play, based on the chronicles of Great Britain, tells of the efforts of King Gorboduc to divide his kingdom between his two sons Ferrex and Porrex.
Ralph Roister Doister: Nicholas Udall   wrote the first  known  English comedy, Ralph Roister Doister. It is based on the plays of the Roman comic dramatists Plautus and Terence.
Gammer Gurton’s Needle:)

12. W.M. Thackeray’s Vanity Fair owes its title to
(A) Browning’s Fifine at the Fair
(B) Shakespeare’s Merchant of Venice
(C) Goldsmith’s Vicar of Wakefield
(D) Bunyan’s Pilgrim’s Progress
13. The Puritans shut down all theaters in England in
(A) 1642
(B) 1640
(C) 1659
(D) 1660
(The Puritans banned theater as immoral when they controlled England in the mid-17th century. Theater was revived, along with the monarchy, in the Restoration of 1660. )

14. Who of the following was not a contemporary of Wordsworth and
Coleridge?
(A) Robert Southey
(B) Sir Walter Scott
(C) William Hazlitt
(D) A. C. Swinburne
(Algernon Charles Swinburne (1837-1909) is a Victorian writer.)
15. Which of the following statements about Waiting for Godot is NOT
true ?
1. It carries a subtitle: “a tragicomedy in two acts”.
2. It carries a subtitle: “a tragicomedy in two scenes”.
3. It carries a subtitle: “a tragicomedy in two parts”.
4. It does not carry a subtitle.
(A) 4 (B) 2(C) 3 (D) 1
(Beckett’s En attendant Godot (1953; translated as Waiting for Godot, 1954) carries a Subtitle: This play is a tragicomedy in two acts. So the options are not correct.)
16. The Bloomsbury Group included British intellectuals, critics, and writers and artists. Who among the following belonged to the Bloomsbury Group?
I. John Maynard Keynes, Lytton Strachey
II. E.M. Forster, Roger Fry, Clive Bell
III. Patrick Brunty, Paul Haworth
IV. Thomas Hardy, Henry James, Walter Pater
(A) I and II
(B) I
(C) II and III
(D) IV
(Bloomsbury Group, popular collective designation for a number of English intellectuals prominent in the first quarter of the 20th century, all of whom were individually known for their contributions to the arts or to social science. )
17. Who, among the following is credited with the making of the first
authoritative Dictionary of the English Language ?
(A) Bishop Berkeley
(B) Samuel Johnson
(C) Edmund Burke
(D) Horace Walpole
(British lexicographer and writer Samuel Johnson was one of the most important literary figures of the 18th century. Nicknamed Dictionary Johnson, he compiled and wrote the Dictionary of the English Language, published in 1755.)
18. In Dryden’s Essay of Dramatic Poesy (1668), who opens the
Discussion on behalf of the ancients?
(A) Lisideius
(B) Crites
(C) Eugenius
(D) Neander

(ref: John Dryden in Defence of English Dramatists And Ingenious Plan for Writing His Essay of Dramatic Poesy)

19. The term invective refers to
(A) the abusive writing or speech in which there is harsh
denunciation of some person or thing.
(B) an insulting writing attack upon real person, in verse or prose,
usually involving caricature and ridicule.
(C) a written or spoken text in which an apparently straightforward statement or event is undermined in its context so as to give it a very
different significance.
(D) the chanting or reciting of words deemed to have magical
power.
( Refer to The Sun Rising by John Donne)
20. Which of the following novels depicts the plight of the Bangladeshi
Immigrants in East London ?
(A) How far can you go
(B) The White Teeth
(C) An Equal Music
(D) Brick Lane
(Brick Lane is to London much as the Lower East Side is to New York City. The Irish lived in its decrepit structures, followed by Eastern European Jews escaping pogroms. Bengali immigrants drove the neighborhood's most recent demographic flux, and it is the goal of Brick Lane, a novel by Monica Ali, to document their new lives, particularly those of women. Source: http://contemporarylit.about.com/od/fiction/fr/brickLane.htm )
21. The year 1939 proved to be a crucial year for two important writers in England. Identify the correct phrase below :
(A) For Yeats who died, for Auden who left England for the U. S.
(B) For Eliot who started publishing verse–drama, for Hardy whose Wessex Poems were published.
(C) For Evelyn Waugh and Graham Greene, each for publishing his first novels.
(D) For Eliot who won the Nobel Prize and Orwell who published his Animal Farm.
22. The Enlightenment was characterized by
(A) Accelerated industrial production and general well–being of the public.
(B) a belief in the universal authority of reason and emphasis on scientific experimentation.
(C) The Protestant work ethic and compliance with Christian values of life.
(D) An undue faith in predestination and neglect of free will.
23. Which Shakespearean play contains the line: “...there is a special providence in the fall of a sparrow”?
(A) King Lear
(B) Hamlet
(C) Coriolanus
(D) Macbeth
(ACT- V SC- II Hamlet’s Speech)
24. Match the following pairs of books and authors:
Books                                                     Authors
I. Condition of the Working Class in England i. John Ruskin
II. London Labour and the London Poor       ii. Henry Mayhew
III. Past and Present.                                   iii.Thomas Carlyle
IV. The Unto This Last.                      iv.Friedrich Engels
Codes :
       I II III IV
(A) iv i   ii iii
(B) iv ii  iii i
(C) ii iv   i ii
(D) iii ii  iv iv
25. In which of the following texts do Aston, Davies and Mick appear as
Characters?
(A) Wyndham Lewis’s Enemy
(B) Harold Pinter’s Caretaker
(C) Katherine Mansfield’s “Life of Ma Parker”
(D) Graham Greene’s Brighton Rock
(The Caretaker (1959) is Harold Pinter’s play about two neurotic brothers (Aston and Mick) whose fragile relationship is upset by a vagrant (Davies)who forces himself into their lives, established Pinter’s reputation as an innovative playwright.)
UGC: DATE EXTENDED FOR JUNE 2013 EXAM
26. What is common to the following writers? Identify the correct
Description  below :
William Congreve
George Etherege
William Wycherley
Thomas Otway
 (A) All of these were Restoration playwrights
(B) All of them were critics of Orwell’s regime
(C) All of them edited Shakespeare’s plays
(D) All of them wrote tragedies in the same age
(William Congreve (1670-1729):   The Old Bachelor in 1693,  The Double Dealer (1693) and Love for Love (1695).
George Farquhar (1677 or 1678-1707):   Love and a Bottle (1699),   The Recruiting Officer (1706) , The Beaux’ Stratagem (1707)   The Constant Couple (1700) and The Inconstant (1702). 

William Wycherley (1640-1716):  Love in a Wood (1671),  The Gentleman Dancing-Master (1672), The Country Wife (1675), and The Plain Dealer (1676). 

Sir George Etherege (1635?-1691):    The Comical Revenge, or, Love in a Tub ( 1664), She Would if She Could (1668)and   The Man of Mode, or, Sir Fopling Flutte (1676).

Thomas Otway (1652-85):   Alcibiades( 1675),   Don Carlos (1676) , The Orphan (1680) and Venice Preserved (1682). )

27. In which Jane Austen novel do you find the characters Anne Elliott,
Lady Russell, Louisa Musgrove and Captain Wentworth ?
(A) Emma
(B) Mansfield Park
(C) Persuasion
(D) Northanger Abbey
(Persuasion (1818): Anne Elliot - The novel's protagonist.
Lady Russell - The former best friend of Anne's deceased mother.
Louisa Musgrove - Charles’s younger sister.
Captain Frederick Wentworth - The   Naval officer.)
28. In which of his essays does Homi Bhabha discuss the ‘discovery’ of
English in colonial India ?
(A) “Signs taken for Wonders”
(B) “Mimicry”
(C) Nation and Narration
(D) “The Commitment to Theory”
29. ______was the first Sonnet Sequence in English.
(A) Edmund Spenser’s Amoretti
(B) Philip Sidney’s Astrophel and Stella
(C) Samuel Daniel’s Delia
(D) Michael Drayton’s Idea’s Mirror
(QUESTION BEARS CONFUSION. Here is why?
During the late 16th century and early 17th century a large number of sonnet sequences were written in England. The most notable are:
30. Which is the correct sequence of the novels of V.S.Naipaul ?
(A) The Mystic Masseur–Miguel Street–The Suffrage of Elvira –
A House for Mr. Biswas.
(B) Miguel Street – The MysticMasseur – A House for
Mr. Biswas – The Suffrage ofElvira.
(C) The Suffrage of Elvira –Miguel Street – The MysticMasseur – A House forMr. Biswas.
(D) The Mystic Masseur – The Suffrage of Elvira, Miguel
Street – A House for Mr, Biswas.
31. “Kubla Khan” takes an epigraph from
(A) Samuel Purchas’ Purchas His Pilgrimage
(B) Hakluyt’s Voyages
(C) The Book Named the Governour
(D) Sir Thomas More’s Utopia

32. Which of the following author–theme is correctly matched?
(A) The Battle of the Books=Tribute to “The rude forefathers
of the hamlet”.
(B) The Rape of the Lock=Quarrel between ancient and modern authors.
(C) Gray’s “Elegy”=Accumulation of wealth and the consequent loss
of human lives and values.
(D) The Deserted Village=Quarrel between two families caused
by Lord Petre.
( QUESTION BEARS A CONFUSION)
33. Which among the following titles set a course for academic literary
feminism?
(A) Nostromo
(B) From Ritual to Romance
(C) A Room of One’s Own
(D) A Dance to the Music of Time
34. In which play do we see a reworking of E.M.Forster’s A Passage to India as a camaeo ?
(A) The Birthday Party
(B) A Resounding Tinkle
(C) Indian Ink
(D) Amadeus
35. Shakespeare’s sonnets
(A) do not carry a dedication.
(B) are dedicated to James I of England.
(C) are dedicated to Mary Arden.
(D) are dedicated to an unknown “Mr. W.H.”
36. Which of the following poems use sterza rima ?
(A) John Keats’s “Ode to a Nightingale”
(B) P.B. Shelley’s “Ode to theWest Wind”
(C) William Wordsworth’s “The Solitary Reaper”
(D) Alfred Tennyson’s “Ulysses”
37. When one says that “someone is no more” or that “someone has breathed his/ her last”, the speaker is resorting to
(A) euphism
(B) euphony
(C) understatement
(D) euphemism
38. Which of the following are “companion poems” ?
(A) “Gypsy songs” and “Songs and Sonnets”
(B) “L’Allegro” and “II Penseroso”
(C) “The Good Morrow” and “The Sun Rising”
(D) “Full Fathom Five” and “Hark, Hark! The Lark”
39. What does the term episteme signify?
(A) Knowledge
(B) Archive
(C) Theology
(D) Scholarship
40. Which of the following is a better definition of an image in literary
writing?
(A) A reflection
(B) A speaking picture
(C) A refraction
(D) A reflected picture
41. Whom did Keats regard as the prime example of ‘negative capability’ ?
(A) John Milton
(B) William Wordsworth
(C) William Shakespeare
(D) P.B. Shelley
42. Charles Dickens’s A Tale of Two Cities begins with the sentence
(A) It was the best of times, it was the worst of times.
(B) It was the brightest of times; it was the darkest of times.
(C) It was the richest of times; it was the poorest of times.
(D) It was the happiest of times; it was the saddest of times.
43. The works of Gerard Manley Hopkins were published posthumously by
(A) Edwin Muir
(B) Edward Thomas
(C) Robert Bridges
(D) Coventry Patmore
44. Which of the following is the correct chronological sequence?
 (A) A Poison Tree – The Deserted Village – The Blessed Damozel
– Ozymandias
(B) The Deserted Village – APoison Tree – Ozymandias –
The Blessed Damozel
(C) The Blessed Damozel – A Poison Tree – The Deserted
Village – Ozymandias
(D) The Deserted Village – The Blessed Damozel –Ozymandias – A Poison Tree
45. The term homology means a correspondence between two or more
Structures. Who of the following developed a theory of relations
between literary works and social classes in terms of homologies ?
 (A) Raymond Williams
(B) Christopher Caudwell
(C) Lucien Goldmann
(D) Antonio Gramsci
46. F. Turner’s famous hypothesis is that
(A) the Frontier has outlived its ideological utility in American
civilization.
(B) the Frontier has posed a challenge to the American creative imagination.
(C) the Frontier has been the one great determinant of American
civilization.
(D) the Frontier has been the one great deterrent to American progress.
47. Which statement(s) below on the Spenserian Stanza is/are accurate?
I. a quatrain, unrhymed, but alliterative
II. a stanza of four lines in iambic pentameter
III. an eight–line stanza in iambic pentameter followed by a ninth
in six iambic feet
IV. an eight–line stanza with six use of figurative language. Iambic feet followed by a ninthin iambic pentameter
(A)          I and II (B) II (C) III (D) IV
(Spenserian stanza:  Of nine lines- the first eight in iambic pentameter and the last an alexandrine, in iambic hexameter.
Exp: The Faerie Queene (1590). The rhyme scheme is ababbcbcc.
At length/ they spide,/ where to/wards them /with speed
A Squire /came ga/llopping, /as he /would flie;
Bearing/ a li/ttle Dwarfe/ before /his steed,
That all/ the way /full loud/ for aide/ did crie,
That seem’d /his shrikes/ would rend/ the bra/sen skie:
Whom af/ter did /a migh/tie man/ pursew,
Ryding/ upon/ a Dro/medare /on hie,
Of sta/ture huge,/ and ho/rrible /of hew,
That would/ have maz’d/ a man/ his dread/full face/ to vew.)
48. Match the following texts with the irrespective themes:
I. Areopagitica(Milton)i. Fashion, courtship, seduction
II. Leviathan (Hobbes)ii. The liberty forum licensed printing
III. Alexander’s Feast(Dryden)iii. Absolute sovereignty
IV. The Way of the World(Congreve)iv. The power of music
Codes :
      I II III IV
(A) i ii iii iv
 (B) ii iii iv i
 (C) iii iv i ii
 (D) iv iii i ii
49. The preliminary version of James Joyce’s Portrait of the Artist as a
Young Man was called
 (A) Stephen Hero
 (B) Bloom’s Blunder
(C) A Day in the life of Stephen Dedalus
 (D) The Dead
(Stephen Hero, which was not published until 1944, was an early version of A Portrait of the Artist as a Young Man.)
50. (i) A pastiche is a mixture of themes, stylistic elements or
subjects borrowed from other works.
  (ii) It is distinguished from parody because not all parody is
pastiche
(iii) A pastiche is also known as a ‘purple passage’.
 (iv) A pastiche is given to an elevated style, especially in its use of figurative language.

(A) (i) and (ii) are correct.
(B) only (i) is correct.
  (C) (iii) and (iv) are correct.
 D) only (iv) is correct.

UGC - NET DECEMBER 2012; PAPER : PAPER II; OPTION : SUBJECT :( 30 ) ENGLISH  
-------------------
| Q| K | |-Q---K-|
| 1 | A | 26 | A |
| 2 | B | 27 | C |
| 3 | B | 28 | A |
| 4 | D | 29 | A |
| 5 | D | 30 | D |
| 6 | C | 31 | A |
| 7 | A | 32 | * |
| 8 | B | 33 | C |
| 9 | A | 34 | C |
| 10 | c | 35 | D |
| 11 | B | 36 | B |
| 12 | D | 37 | D |
| 13 | A | 38 | B |
| 14 | D | 39 | A |
| 15 | D | 40 | B | 
| 16 | A | 41 | C |
| 17 | B | 42 | A |
| 18 | B | 43 | C |
| 19 | A | 44 | B |
| 20 | D | 45 | A |
| 21 | A | 46 | C |
| 22 | B | 47 | C |
| 23 | B | 48 | B |
| 24 | B | 49 | A |
| 25 | B | 50 | A |

6==>C/D ARE CORRECT,*==>MARKS GIVEN TO ALL PRESENT CANDIDATES


References: 
1.Wikipedia
2. History of English Literature - Elbert,
3. Social History of England- Dr. Amio Sutradhar
4. Twentieth Century Views- Ronald Paulson
5. Microsoft Students’ Encarta

1 comment:

  1. Yes your are wright and thanks for post a good topic . your post is

    top most in realated post of UGC NET Solved Paper II; Subject -- English; December: 2012 - See more at: http://ardhendude.blogspot.com/2013/05/ugc-net-solved-paper-ii-subject-english.html#sthash.TLfyvE3K.dpuf

    ReplyDelete

Drop any query, suggestion or comment here.

About Me

My photo

An English Teacher;    M. A.(English) , D. Ed., B. Ed., UGC- NET Qualified

"Dear Readers/ Students, I am a huge fan of books, English Grammar & Literature. I write this blog to instill that passion in you along with the usual strong will  of  earning some money  through  selling ad space. I also feel proud to be in 'free' literature learning initiative because it will be more  easy to get and find you out there . Already thousand posts written and a few thousand healthy discussions made in this blog. And if  you want to contribute in writing or support in money,  you're welcome." 

You Can  Also Buy My Articles @ Teachers Pay Teachers