AD's English Literature : Model English Note -14 for PGT , TGT and Other Competitive Examinations

Model English Note -14 for PGT , TGT and Other Competitive Examinations



Difficulty Level:  Graduation     Time: 2hr
Each Question: Word Limit: 30  
 
 1. Describe the ‘garden scene’ in She Stoops to Conquer
                                                                                       
 Ans- The ‘garden scene’ is one of the tricks of Tony played upon his mother to get rid of Miss Neville. In fact, when Hastings’s plan to elope with Neville having been disclosed, Mrs. Hardcastle gets too much stern with Miss Neville and deludes to keep her under aunt Pedigree’s custody for strict supervision upon her until her carriage to Tony actualized. Tony does not like the plan and as a lyric he runs the carriage round their own estate for three hour and at last tops nearby a pond and tells his mother about the place as horrid crack skull common. Here Mrs. Hardcastle meets her husband and mistakes him as highwayman.  
Central Eligibility Test (CTET)
2. ‘One hope remains’-Mr. Woodwork speaks of in The Prologue to She Stoops to Conquer. Which hope remained?                   

Ans- The prologue to she stoops to conquer is engineering in defense of true comedy. Mr. Wood work, the speaker, denounces the false sentiments. The comic muse, Talia is thus in death-bed and awaiting death in the hands of Sentimental dramatists. Yet, at the present condition one doctor has come to revive the true spirit of comedy. Wood work is hopeful of introducing true essence of laughter in comedy in the way of the performance of she stoops to conquer written by deliver Goldsmith.
3. What is the historical background of Arms and The Man?   Read More about           Ans- The play is written in the background of the forts Balkan war in the mid fighter of the 19th century sot it is not based on any historical incident. It is neither historical nor a political play. The Bulgarian setting adds mere scenery, costumes, local colors, contemporary social makers etc.
4. How do you find Catherine in Arms and the Man a lady of her age?  Read More about Teaching English
                                                    
Ans- Catherine is the mother of Raina and the wife of Major Petkoff, the richest man of Bulge tic lady is proudly conscious of her riches and social position and she always tricks to be worthy of her high status in life. She is dignified in her manners and determined. Like  a fashionable lady of her age she houses up to  be lady of Viennese. She keeps up her dress up to date manners and mistrusts others to follow her likely.
5. What is difference of these sentence-              
(a) Suresh and Ajay‘s room overlooked the sea.                                 
 (b) Suresh’s and Ajay’s room overlooked the sea. 
                                                                                                 
 Ans- In the first sentence apostrophe is used to show joint warship of the room.                                                        
 But the apostrophe in the second sentence indicates separate ownership of the room.
6. Rewrite the sentence correctly—“ Thence quarters of his usual salary is not enough.                                        
 Ans- Fraction always takes the signaler auxiliary verb. There ‘is’ is the correct answer.
7.Can you identify Lucy n Wordsworth’s poem?
Ans-  The identity of Lucy is vague. In Wordsworth’s solemnity, decency and decorum of perception with which the romantic poet imbibes through, a specific learning she is more than a physical existence. She is supremacy of love aesthetic solemnity and natural sportiveness.
8. What is called ‘raisonneur’? Who is the raisonneur in Arms and the Man? Read More about Teaching English
                                                        
Ans- In order to state his views explicitly, the problem playwright sometimes introduces to raisonneur, who moves through the plots a philosophic spectator, and acts as the author’s spokesman or accredited representative. The raisonneur generally has an air of superior wisdom and his utterances have special weight or authority. Bluntschili in Arm and The Man acts as raisonneccr; who being the spokesman of the author criticizes the romantic ideals of war and love.
9. Write a short note on the date production and publication of the play Arms and The Man? 
                                   
Ans- George Bernard Shaw wrote and Arms and The Man in 1894. It was first performed at the Avenge Theatre, London on April 21, 1894 which ran uninterrupted from 21, April to 7th July. However, the play first papered in print in 1898 as one of the pleasant play in the author’s first two volumes of dramatic works known as plays, Peasant and unpleasant. 
10. The purpose of Keatsian odes is to display a role of escapism- Do you find any answer in Ode to Nightingale?  
                                                                                                                                                        
Ans- Maximum of Keatsian odes have been wrought in a mood of gloom and dies-enchantment becalms their central theme is transience of artistic experience. All that e see and feel in the world is transient. In ode to Nightingale the poet yearns to escape from the fret and fury of life but fails to find an abiding means of escape. But Keats says that the bird is the symbol of an artist and its perennial song a symbol of enduring art. Thus, art might be the best escape route from transitory world. 
11. Comment in brief the optimism in Brownian’s poem The Last Ride Together.     
                                        
Ans- Optimism is the most important feature of Brownian’s poetry. The rejected lover in the poem advocates a roust optimism. He is not accusing his beloved for giving him false praises or so . Rather their consent to riding is hopeful gain than other’ prospect. He is not hard on worldly failures. “All men strive, and who succeeds?” Thus, his present riding is a fair amount of achievement as it shows his love’s partial success. Instead of hatred, his beloved has merely rejected him. Thus, his is a feeling of courage, struggle and he berates a note hope indeed.Read More about Teaching English
12. Give acquaintance with the following charters in She Stoops to Conquer: Bridget, Bet Bouncer.               


 Ans- These are the minor characters mentioned in the play. Bridge is the name of the cook-maid is Mr. Hard castle’s household Bet Bouncer is the country-girl with whom Tony has a love affair. Tony loves her dearly and for the same cause dislikes Neville, the lady of his mother’s choice for his marriage.
13. Describe the reception of Marlow and Hasting by Mr. Hardcastle. 
                                                                            
Ans Mr. Hardcastle is a fond and dear host whose gentle manliness is Englishman’s genocide heartiest cordiality. Thus at the news of coming of Marlow and Hasting he mistrusts his servants the pits and buts, dos and dent’s of table manners. When the two guests finally appear he plays a grand cordial reception. He acts friendly and frankly maker. He tells them his house as liberty hall and always he is on behest of them. He talks too much to meet every attention. But mistakenly Marlow and Hasting answer him rudely taking him as a innkeeper and his house as an inn.
14. Who is an iconoclast? Why is Shaw regarded as iconoclast?
Ans- An iconoclast is revolutionary person who breaks the traditional images or one who assails the cherished beliefs.
Shaw is an iconoclast for his ‘ideas’ where are incorporated in his dramas. Here he disuses the age old misconceptions on various issues or ideas. He brings pragmatic revolutionary thoughts in his wring. His Arms and the Man rejects the romantic notional of patriotism and love Rather, he projects a pragmatic way to war and love for the betterment of human civilization.
 15. What are nouns and pronouns?  Read More about Teaching English
                                                                                                                          
Ans Nouns are name of persons, places, things, ideas, or qualities: Roosevelt, girl, Ganga, coastline, Koran, table, strife, happiness etc
The pronouns are usually substitute for nouns and function as nouns: I, you , he, she, it, we, they, myself, this, that, who etc.
16. Differentiate the use of the words- eminent and imminent. 
                                                                                       
 Ans- ;’Eminent means famous- The eminent French artist Andrea Del Jolla has won the Art De La France.
‘Imminent means about to occur’- The black colors, thunder and lightning show that a storm is imminent.
17. Rewrite the sentence correctly." The manager, as well as her there support stiffs, were inclined to agree with the state mints.  "                        
Ans- The subject of the sentence is ‘the manager therefore the singular auxiliary verb ‘was’ so be used. The three supports staff re in a subordinate clause and are therefore not a part of the subject of the sentence. The correct sentence avoid be—‘The many….. , was inclined… statements’.
18.. “You have the soul of a servant, Nicola”- who says this? Are you agree with the speaker?

Ans- When Nicola advises Louka to serve’ the family faithful’ Louka says the quoted remark. Infect, Nicola has the soul of a servant. He serves faith fully without any grievance and discontent. He likes to make most out of the family he serves by his faithful service. Nicola, on the pragmatic ground, is a cool temperament and low but clear and keen intelligence. His is the imperturbability of the accurate calculator who has no illusions.
19. What are the meaning of the following phrases quoted from She Stoops to Conquer? A cat and fiddle, concatenation, parcels of pigeons, grumbletonian, and dissembler.
                                                                                 
 Ans- A cat fiddle—means nonsense. Hard castle tells that learning Latin or Greek to Tony is nonsense stuff.
Concatenation—a chain of events, Parcel of pigeons- pack of fools . Grumbletonian- one who grumbles or seeks fault with others .Dissembler—hypocrite or cheat
20. Rewrite the sentence correctly- “The president, s well as the deans, have agreed to revise the catalog”     


Ans- The subject is the singular noun ‘president’, so the verb has to bathe singular ‘has’. As well as deans is a subordinate Claude, not a part of the subject. It therefore does not influence the verb from. These the correct for the sentence should-“The president, as……., has …….catalog.”Read More about Teaching English
21. What difference in meaning of the following pair: dessert, desert.
                                                                      
 Ans – Dessert (frits as sweets served at the end of a meal)                                                                                        
Exp- A good dessert after a healthy meal enriches the taste of lunching.                                                                    
Desert (lonely place/ merit) 
                                                                                                                                   
 Exp- Taxes had been a deserted place two century ago.
22.  Indentify the wrong word or phrase. Rewrite it correctly.   


  ‘None of the money was reserved for emergencies.' ‘Was’ is the correct verb form. None usually takes the singular verb ‘were’ therefore cannot be used.                                                                                                     Ans- The correct sentence should read: None of the money was reserved for emergencies.
23. What is the meaning of the word ‘ubiquitous’ and ‘emanates’?                                                                           
 Ans- The word ‘ubiquitous’ means being everywhere. 'Air being ubiquitous, people are particularly sensitive about any reduction in the quality of the atmosphere.' Read More about Teaching English
The word ‘emanates’ means issues or comes from. 'The demand for fresh election emanates from the population itself.'

  24.  Is Wilson a tragic character?
Ans: Wilson can not be regarded as tragic character. He led a life of misery and humiliation for the last six years but his suffering did not give rise to the tragic feeling of pity and admiration. His end as a result of his odd choice makes him a pathetic figure rather than a tragic character.
25.   What was for Mrs. Thurlow ‘a vehicle of necessity’?


Ans: The Bicycle which is the source of inspiration security assurance and heroic fortitude is Mrs. Thurlow’s life was a vehicle of necessity. It was the bicycle with which she used to set out for work every morning. It was loaded with washings, oilcans, sacks, cabbages, bundles of newspapers, bags of chicken food etc. Her relationship to it was that of a beast to a cart.
26.    What incident took place in Black house? 
Ans: Once in the Black house Mrs. Thurlow had an argument with a man from London. He informed the man that he had a silver plate in his head; But when the man said it would be aluminous. Thurlow got very threatening and started quarreling. Perhaps he killed the man. Read More about Teaching English


VISIT OFFICIAL WEBSITE :THE WEST BENGAL SCHOOL SERVICE COMMISSION

No comments:

Post a Comment

Drop any query, suggestion or comment here.

About Me

My photo

An English Teacher;    M. A.(English) , D. Ed., B. Ed., UGC- NET Qualified

"Dear Readers/ Students, I am a huge fan of books, English Grammar & Literature. I write this blog to instill that passion in you along with the usual strong will  of  earning some money  through  selling ad space. I also feel proud to be in 'free' literature learning initiative because it will be more  easy to get and find you out there . Already thousand posts written and a few thousand healthy discussions made in this blog. And if  you want to contribute in writing or support in money,  you're welcome." 

You Can  Also Buy My Articles @ Teachers Pay Teachers