AD's English Literature : Model English Note -6 for PGT , TGT and Other Competitive Examinations

Wednesday, April 10, 2013

Model English Note -6 for PGT , TGT and Other Competitive Examinations



Difficulty Level:  Graduation     Time: 2hr
Each Question: Word Limit: 30  
 
1. Do you ‘myth making faculty' in Shelly and Keats? Substantiate your answer.  
                                           
Ans- Myth making faculty means the poetic articulation on something with utmost devotional zeal. Thus a common phenomena of life treatment of the poetry art. In Keats and Shelly such a quality is abundant. In ‘Nightingale' it is metamorphosed into a bird of spiritual and divide entity and takes a tourney to get ‘permanent’. On ‘skylark’ too, the bird becomes a symbol of divine joy and bless and becomes a myth for she lean creativity.
2. How do you know that Shelley’s skylark is not a creature of ‘flesh and blood’? 
                                           
 Ans- Through some concrete categorical hits from the poem we can easily from the ideal of the disembodied from of the bird skylark. It is a ‘spirit’ and ‘bird thou never worth’ It is the spirited entity being the cloud of fire with an ‘unbodied joy’.
3. What does the bird specially know in Hardy’s poem, Darkling Thrush ? 

Ans- Hardy’s Darkling Thrush being a swansong- utters some prophetic truth along with joy and merriment of some hope and prosperity which the poet is ignorant of amid the tasteless, insipid, frozen wintry landscape. It is a voice for future regeneration, birth and vitality.
4. What was last through that was not in vain for the lover in The Last Ride Together? 
                                                
Ans- The rejected lover even in this unrequited love story pleads for last ride together with the beloved which is not rejected Rather his last hope survives as a sigh of relief and finds himself deified one more day in him life.
5. Why the listeners in the Mare’s poem do not react?
                                                                                                  
Ans- We can have two separate words meeting in the poem-one supernatural and another natural. The traveler is the voice of our world while the ghostly atmosphere, the supernatural presence do not react recognizable medium. Thus even if they react, we cannot understand it or rather our lack of communication is the tragedy of our relation with them.
6. How do you explain the title Strange Meeting? 
                                                                                                 
 Ans-The title word of Woman’s poem is strikingly multifaceted. If there is strangeness in meeting the dead and living soldiers at Hell to share their horrified experience of war, there is enough furor on ours strange, realistic meeting on the war realities and the pity of the war distilled. Thus the title is lushly figurative.
7. What his topical period do you find as hints in the Lagoon?
Ans- Conrad’s story often time high lights the colonial period. Here too the local kingship, the appearance of the white men as businessmen provides us enough hints that the actual point of history Farther, the sometime at colonized period at Malay life. Farther, the relation between Rasta and poles with that of the Whiteman indicates.
8. Why did Mrs. Thurlow remain sympathetic Towards her husband? 
                                                            
Ans-With prolonged hardship of life and engrossing motto of accumulating money for the sons make Mrs. Thurlow unmmotional entity dragged on by drudgery. Thus  when her hard earned money is lost along with her husband, even i9f her husband commits murder, jailed for life, she much sympathizes with her money then her husband. She becomes stunned Flattened and bewildered by such a fate.
9. Ulysses provides an interesting study in contrast along with another poem of Tennyson’s The Lost Eaters-discuss 
                                                                                                                                                           
Ans- Both the poems of Ulysses and The Loots Eaters have the same hero Ulysses, one of the greatest Greek heroes who fought in the Trojan war. Ulysses contains a philosophy of continued action. It is full of optimism and hope.  In a dramatic way Ulysses here inspires and simulates us for ceaseless hard work. Contrastingly, The Loots Eaters exhibits a voyage to oblivion, for from the active din and bustle of life. Here is an escapism from the wander over the sea and adventure. Thus, the two dramatic monologues portray two different moods of life-of  tireless journey and of rest.
10. “Drive my dead thoughts over the universe like withered leaves to quicken a new birth’—explain the line with critical comment. 
                                                                                                                                    
Ans- Shelley was essentially, the poet of revolt and revolution. Shelly had in the realms of fantasy ‘A New and Golden Age of humanity. In the quoted Hines he invokes the wild was wind to shun the old and odds in him and to begets new concept or philosophy for future world. As west wind whiles away the Autumnal leaves and quicken the new brought of leaves, similarly the denounces the heralds the new with the passionate joy of a poet.
11. Describe The Traveler in the poem The Listeners.                                                                                                       
Ans- The poet Walter De la Mare tells us very little about the traveler in his poem The Listeners. The very character is mysterious. Nothing is said about him physical appearance except his grey eyes. We do not even know definitely the purpose of his coming here at this lonely, deserted forest house at the night. He has come on horseback to keep his world to someone. Thus the traveler is as mystery as the nocturnal setting is. Some critics however, are of the view that the traveler is a viper’s tentative of artists seeking admittance in to the world of beauty.
12.”Della, being slender, hard mastered the art”- What was the art that Della mastered? 
                                  
Ans- Della has a pier-glass which hardily had perfect image. But Della being slim and agile, could quickly truth herself before the pier-glass and observe her reflection in a rapid sequence of longitudinal strips. By the art Della had the fairly accurate conception of her appearance. The line delineates the poor family condition of Jim and Della.
13. Define the Ox as a short story. 
                                                                                                                        
Ans- A short story must contain one and only one informing idea, and that this idea must be worked out to its logical conclusion with absolute singleness of method. H.E. Bates story The Ox presets the suffering of Mrs Thurlow through the bare essentials of action excluding pompous literary style. Through realism and economical method of narration, the story illustrates the agony in Mrs Thurlow through the symbolic referee to the ox and  its cart. The drudgery, the pain and  its endurance are said through scanty mental manner. Typically, thus The ox has the smithy of in press ion.
14. ‘I had more pleasure in this busy –idle diversions” What does the author mean by the phrase ‘busy idle’? 
                                                                                         
   Ans- The phrase ‘busy-idle’ means frivolous, yet engrossing. The oxymoron, founded on Horace's 'sternums inertia’, energetic idleness. Lamb uses this phrase to relate palace where his grandmother stays as housekeeper. The beauty of this old fashioned garden so fascinates in that he engrosses himself in his own fancy. Such flight of imagination of sound, sight and smell has a ‘busy idle’ rapture in his mind.  
15.  What is the meant ‘cult cosines’? What particular rhetoric does it show? 
                                                            
Ans- There is a finger of speech in which a hart’s state mint is made in a pleasing way. Thus in this gilded remark an unpleasant matters are elated in a pleasant manner. L.A. Hill calls it a ‘cult of cosines’ which means the pretence that everything is an example from Hitter’s regime where the expression ‘special treatment’ was used to define a severe torture, murder and punishment.
16. What are the opposing views of justice that are expressed by Frome and Cleaver in the court during the trial scene in justice? 
                                                                                                                                             
Ans- Both Frome in his argument puts forward the plea that Falder commits the forgery in a fit  of temporary insanity. He tries to analyze the psychology of the criminal not punishment. Cleaver, on the other hand is practical, business like and brief. He establishes that Falder is no insane, has immoral relationship and must be punished.
17. "Would it were bed time and all were well”- Where from the lines are quoted? Who says this and why?
                                                                                                                                                                  
Ans-The Lines under reference from Miss Hard castle’s speech in she sloops to conquer. This is an allusion to the words of Falstaff in Shakespeare’s play Henry IV .Like Falstaff who wished The time to be easy and less gloomy to send all to peaceful sleep, Miss Kate who is now much excited and anxious to hear about Marlow wishes that it might be bed time for her and she might be free free from all tensions.
18. What is the act wise time-scheme in Arms and The Man?
                                                                                       
Ans-The events of the first act tale place in Rama’s bed-character one night place a little more than three months after the events of the first act. They happen on the 6thof March, 1886 in the garden of Magus Petcoff’s house. The act III takes solace after lunch in the library room of Major Petcoff’s house on the 6th of March, 1886 The interval of time between the second and third acts is only a few hours.
     The exact preclusion of dates are nothing historical but add some realistic touch.
19. What is Hill’s view on style? 
                                                                                                                                            
 Ans- Style is the man as well as author. Thus to be stylist one should be, according to Hill, faithful in his or her writhing. By more and more reactive and with an artistic and keen observation of life one can development vivid and real style, To add more reading others writing and articulating them in himself is ideal. In the mixture of various styles one should avoid formal and sting one.
20. What was the story of Norfolk?                                                                                                                
 Ans- In the great mansion of Norfolk, where Mrs. Field lived in had a story engraved on wood and placed on the chimney of the house. The story depicted here is  of Norfolk Tale. It was of  cruel uncle and the tragic death of two little helpless children.
21. What kind person do you find in Cokeson?
Ans- Heist the managing clerk in the solicitor’s firm of James How and Walter How. The generous minded sympathetic coke son is kind enough to help a person in distress. But he can’t be driven only by emotion, he might choose the right and found it without being emotional at all.
22. What is your comment on Raina-Bluntschli marriage?
Ans-In Shaw’s play those who are romantic face disillusionment and find themselves fools, while, on the other hand those, who are realistic in thought and approaches, succeed at every stage of life. In Arms and The Man series, a romantic fool is contrasted with the brilliant conic figure Bluntschli. The moment the sun of Bluntschli's realism rises on the horizon, the fog of Riana’s romanticism disappears. The realist wins what the romantic one lose.
23.Wright a short note on Mr. Hardcastle? 

Ans- Mr. Hardcastle is a replica of Dr. Primrose of the vicar of the Wakefield. He is an old fashioned patriarch who always inculcates on his family the lessons of simplicity and the solid virtues of the good old times. He is a loving friend and a patient host. He is in deed the pen pen portrait of the fine of English gentlemen of the older times with his love for everything that is old. 
24. Fill in the blanks with appropriate article. 
                                                                                                               
Ans-___ woman came to see king Solomon one day. ___ woman had a problem to relate to the king . (A,The) [ when a person or thing is introduced for the first time the in define article a/am is used. The definite article ‘the’ is used to refer again to that person or thing. 
25. What is called an ‘Interjection’? How is the use of it?  
                                                                                        
Ans- An Interjection, properly speaking, is not a part of speck as it has no connection with any  other word in the sentence. It is merely an exclamatory word thrown in to a sentence to denote some strong feeling or emotion.  Exp- Alas!  The man is dead.   Fie! What a liar you are.
26. Comment on the different use of ‘populace’ and’ populous’. 
                                                                                   
Ans- The general population of a given locale is called ‘populace’. Exp- The populace of any large city city is in a constant state of flux. It further indicates massed of people. Exp- A huge populace a homed  up to support their eider. The populous’ means crowded or densely populated. Exp- Tokyo is an excellent example of a populous city.
27. Rewrite the sentence correctly: We are staying in this building for the last two decades.
                                     
Ans- The use of ‘for’ the sentence is in present perfect continuous tense i.e. “subject +have/has +Been +Vbing” So, are staying in” will be replaced with “lave been staying in”
Correct sentence: We have been staying in this building for the last two decades.
28. What difference do you find in following sentence. (a) It has been racing since Friday last. (b) It has been raining for the last ten days. 
                                                                                                                                
Ans- Both the two sentence are present continuous tense indicating the time phrase. In the first sentence, We use ‘since’ in case of point of time while in the second sentence we use for in case of period of time.
29.What is an absolute phrase?                                                                                                                                       
Ans- An absolute phrase in an adverb phrase grammatically, but not logically, in dependence of the rest of the sentence in which it is used. It usually consists of a noun (or pronoun)  and a participle. It is always demarcated by commas. Exp- All things considered, it was quite a good performance.
30 Wright a short paragraph on "success is not permanent-the same is true of failure"? 
                                       
 Ans-Success is the result of any factors like personal efforts congenial circumstance. As soon as these factors lose their hold success changes in to failure. Moreover, it is easy to win trophies, but quite difficult to retain then. On the other have, failure is also short lived because desire for success invigorated the activities of man.                 



No comments:

Post a Comment

Drop any query, suggestion or comment here.

About Me

My photo

An English Teacher;    M. A.(English) , D. Ed., B. Ed., UGC- NET Qualified

"Dear Readers/ Students, I am a huge fan of books, English Grammar & Literature. I write this blog to instill that passion in you along with the usual strong will  of  earning some money  through  selling ad space. I also feel proud to be in 'free' literature learning initiative because it will be more  easy to get and find you out there . Already thousand posts written and a few thousand healthy discussions made in this blog. And if  you want to contribute in writing or support in money,  you're welcome." 

You Can  Also Buy My Articles @ Teachers Pay Teachers