Model English Note -8 for PGT , TGT and Other Competitive Examinations

Difficulty Level:  Graduation     Time: 2hr
Each Question: Word Limit: 30  
 
 1. Beauty cannot keep her lustrous eyes-explain the time.                                                                            
Ans- In Keats’ Nightingale the transitory world is contrasted to the world of Nightingale permanent joys and gala. In reference to the transitory earthly life Keats mumbles himself to the knowledge that his mistress i.e. beauty’ will grow old die. The lustrous eyes that is, the passionate appeal to instincts also net its destruction with the death.
2. Our sweetest songs are those that tells of saddest thought-Explain the line.                                                                  

Ans- The line bears a great critique on poetry by Shelley. In our life there are the piles of unfulfilled longings. Sorrows, anxieties, and amidst them we find gleams of joy and happiness of life. Our creative literature thus meets it glory while alienating the losses and pangs of life. Thus we love tragedy more than comedy as we find more involved in tragedy than comedy and it is a proverb truth.  

                                              
3. What do you find common in Ode To the West Wind and the Darkling Thrush?
                                                          
Ans- In both these two poem, the poetry speak of some hope, regeneration and robust optimism. In Shelley the fierce west wind might destroy old obsolete morns to welcome the new and at once preserve the bright once for next generation. In Hardy’s darkling thrush a voice is raised for regeneration with new hopes and prosperity which might be swan’s song for it.
4. What is the epical reference to ‘the ringing plains of windy Tory’? 
                                                                            
Ans- While Ulysses makes his fair account of past glories; he mentions his feats in I lilac. Ulysses had taken part in this Tory war from the side of the Greeks. During the ten year’s war between Greece and Troy in which Tory was completely burnt down. Wind swept the plains of Tory resounding with the din and clam our of war.
5. Comment on strange melting as a devastating experiences on war of a war poet.                                                          

Ans- A handful of poets in clueing Wilfred Owen, participated in the war, fought in the war, and some like Owen, died in the war. The poetry of these war poets’, as they are later later termed, shows a firsthand account of the brutality and the devastate ion of war in the world which still beloved that war was heroic and proud. Here in the poem we strangely met the war realities.
6. Why does yeast feel that swans’ hearts have to grown old? 
                                                                                         
Ans- In contrast to him aging life, yeast seeks something vital, productive and energetic. He finds that quality in swan’s elevation from the mystery and passion of it. Thus swan’s as opposed o the poet is youthful, everlasting glory and excellence which have not grown old.

7. How does Keats poetically paint the sights and sounds of autumn in the last stanza in Ode To Autumn?
                                                                                                                                                                    
Ans-The last stanza of Ode to autumn beauty fully illustrates Keats’ sympathy with nature Keats here poetically paints the sights and sounds of autumn. He has presented the bleating lambs, the chirpings crickets, the redbreast and the migrating swallows. Here is the description of beautiful evening of ‘barred cloud’ and ‘stubble-plain worth rose tense’. Further, the poet’s feeling for autumn is linked by no regret for the spring that is gone, and touched by no prophetic thought of other spring to come.
8. Browning as a poet of love-with special reference to the Last Ride Together.
                             
Ans- Brownian’s love poetry is not the poetry of unearthly, define, patriotic or philosophic or sentimental love. He is a poet of love between a mason and a woman. Browning is fully aware of the wind and varied phases of love. He gives expression to all of them in his poetry. He can paint the fierce passion (poppa passes) the romantic unrequited love (The Last Pied Together), the abnormal love (Porphyries’ lover), the married love (Meeting at Night), and so on.

9. Describe the pictorial quality of Keats in Ode to a Nightingale. 
                                                                                          
Ans- Ode to a Nightingale is Ana epitome of all the characters is tic quails of Keaston poetry. It is one of the finest examples of Keats pictorial quality and his rice sensuousness. We have abundance of rich concrete and sensuous imagery here. In the imagery of ‘the blushful hippodrome’, Florence’ we meet the fun frolic, jolly, unary making, drinking and dancing. Further, there is the magnificent picture of the moon shining in the sky surrounded by stars. A part from this sensuous picture, there is also the vivid and pathetic image of Ruth when sick for home.
10. What is called ‘Borrowing’s obscurity’? What is your comment on it?
                                                               
Ans- In Borrowing’s poetry there is a good number of passages which are different5 to understand. These grotesque images create a difficult for this decadency of understand their intended meaning. These understood is called Borrowing’s obscurity.                                                                                                                 
 People have supposed Browning to be profound because he was obscure but some other considers he is obscure because he was profound. Borrowing’s obliquity is his stylistic system of beginning and presenting his poetic though not straight tonally but indirectly.




11. “Nor England! Did I know till then what love I bore thee”- Why does the poet think so? 
                              
Ans-The quoted lines from Wordsworth's poem I travelled among Unknown Men is a witness for patriotism. The poet says that unless he goes to foreign land, he cannot understand the deep rooted love with his fair England and its people.

12. To cease upon the midnight with no pain-bring out its melancholy and note of pessimism the quoted line? 
                                                                                                                                                                   Ans- A personate melancholy brood saver the whole poem. The note of pessimism is found in the quoted line where Keats expresses a desire to die. The painful picture of the sorrows and grits of human life is everywhere bleeding in Keats and the song of the ni9ghlingale is the rich time when he can die living the transitory worked forever. It is the very route of cetacean escapism.
13. Do you find Ode to the West Wind a political poem?

Ans- Shelley is a lover so liberty and his sympathy for the poor and the oppressed is widely known. His Ode to the West Wind is imbibed with the spirit of society. It will regenerate the hertz of men with new ideas and ideals. With an invocation to the omnipotence of west wind Shelley wishes to obliterate the pestilence-stricken multitudes of prejudice from the society in order to regenerate the spring of hope.
14.What is Hill’s advice regarding the improvement of vocabulary? 
                                                                         
Ans- A good writing must exhibit appropriate usage of vocabulary and Expression. Hill advises wide and careful reading for the enrichment of vocabulary. The reader should take a notebook and should write down the interesting and striking words can blear from a good dictionary. This is the whole process by which one can improve his vocabulary while writing.
15. How is the legal and social system a criminal for Ruth Honnywill?
                                                                 
 Ans-Alike Falder Ruth is also a victim of legal and social system and its brutality. In the social she finds no protection despite being tortured from every quarter. She is brutalized and bullied by her drunken husband and later molested by an unscrupulous employer. The legal and social system do not pick the criminals, rather discard her as an unchaste woman, a fallen woman. She is not permitted divorce. She is not allowed to live with Falder. She becomes a name of relentless suffering.
16. “Zounds, man! We should as soon out the longitude”-who says this, to whom and, when does he say so? 
                                     
 Ans- Here Marlow says this to Tony Lumpkin when the latter gives a confusing road direction to Marlow and Hastings to the house of Mr. Hard castle like Lorenzo to his father in Shakespeare’s play The Merchant of Venice. The such a confusing location and windy way is difficult to  locate and is as difficult as finding out the middle of the earth, the longitude.

17. What point of view of professional soldier is expressed by Bluntschli? How does it differ from conventional soldier? 

Ans- A professional soldier fights to earn money and not to be lolled. H e has hardly any romantic illusion about the glory of war. So he is prudent and practical. Bluntschli in Arms and The Man is throughout a practical Man learned of dusty realities. He is a man of stolid common souse and pragmatism.
A conational older is idea and passionate about loving his country. H e is romantic and notion of pat rioting looms large in him. Bluntschli is on the other hand a polar part from the type.
18. How does Lamb react upon his bachelor-ship in his Dream Children? 
                                                                               
Ans- Lamb’s unmarried life is in sharp focus while him essay depicts a family of his own in dream world. He has no children, as he has no wife. Yet we find him telling stories to his children, of which face the familiarities of his wife’s recognizable. Really pathetically it is to note that what Lamb had not, dreams of hare so minutely.
19. In what context Arast remarks that ‘there’s no worse envy and no better friend than a brother’?  

Ans- While interpreting the life story to the white man, Arsat reflects upon his brother who kissed the ground white assisting his brother and mistress to escape the enemy clutch. Being emotional yet set right, he comment theta close friend and a worse enemy might be a brother as he is such close relation.
20. How is the Wilson’s lotus ascribed?

 Ans- Wilson’s lotus land is Capri, a sea beach on bay of Naples in Italy. Alike mythical lotus land it has the power in intoxication, immobility, indolence and obliviousness by the magical power of beauty night, the setting sun, the Capri wine, the mountains- becomes a paradise for Wilson.

21. What difference do you find in Galsworthy’s justice and shows Arms and the Man in respect of the treatment of the subject matter? 
                                                                                                                     
Ans- Both the play are dramas set on problems while Galsworthy treats his subject of improper justice pungent manner, show is more formal and less fierce in criticizing the romantic sentimental views on love and War while just is is a pare social tragedy, shave’s Arms and the Man is purely discussion play with the sting of irony and pokes of fun.

22. Would you call Arms and The Man an anti-romantic play! Give reasons in favors of your answer.

Ans – show’s Arms and The Man I certainly an ant romantic play at the playwright aims herte to minimize the age old romanticism and sentimentalism in war and love which ultimately results in unprofitable war and unfulfilled marriage, both are undesirable.

23. What Goldsmith’s purpose in writing she stoops to conquer?                                                                               
Ans-Approach to Glodsmith’s She Stoops to Conquer is ant sentimental comedy. She stoops to conquer is a play in defense of the pure comedy of fun, frolic and hum our. The affectation of sentimentalism and moralization is altogether omitted here. As it is stated Goldsmith project himself a doctor to cure the ailment of comic Muse at the hands of sentimentalism.

24. Join the following sentences in to a single one. (a) The minister did not come to parliament. (b) He had not been is good health for something. (c) He had been suffering from heart disease.                                          

Ans- Owing to heart disease, the minister, who had not been in good health for something, did not come to parliament.

25. What is difference between the following too sentences: (a) the traveler who were exhausted stayed at the hotel for the night. (b) The travelers, who were exhausted, stayed at the hotel for the night.                                                                                                                                                                           
Ans-Let we say there was a group for forty travelers. The first sentence, the one using a restrictive relative clause, means ‘those’ travelers who were exhausted (say thirty out of forty) stayed at the hotel for the night. There were others (say ten) ‘who were not exhausted and these went out’. The second sentence the one sung a non-restrictive clause, means’ all the forty travelers were exhausted and all of them stayed at the hotel.

26. Using the given hits below, write out full sentences in the passive voice. (a) Lessons—send---to students—April. (b) Accidents—often—carelessness—cause.                                                                                       

Ans- (a) the study material for the M.A. Lessons will be sent to the students by April. 
                                                       
(b) Often the street accidents are caused by carelessness.

27. Fill in the blanks with appropriate preposition. (1) Every twenty minces someone is dying_____ cobra-bite.  (2) Mother complimented him____ his sharpness. (3) The moment you see the snake again, send __ me. (4) The us not intrude __- him privacy.                                                                                            
 Ans- (1) of (2) on (3) for (4) into

28. What are the different usages of ‘each’ and ‘every’?                                                                                                  
Ans- Each’ a used in front of a singular noun and is followed by a singular verb. Exp- Each student is given his or his own e-mail address. When ‘each’ is used after a pulsed subject, it has a phrasal verb. Exp- They each has their own e-mail/address. 
 Exp- They each has their own e-mail/address.                                  
 ‘Every’ is always followed by a singular verb. 
Exp- Every student of the class is capable of passing the exam.

29. Do it is directed. (a)No other boy in the class is as good as he. (Use the superlative degree of ‘good’) (b)Why waste time in watching T. V? (Change in to an assertive sentence) (c) The valley is very beautiful. (Change in to an exclamatory sentence) 

Ans-(a) He is the best boy in the class. /He is the most intelligent boy in the class. (b) Do not waste time in Watching T.V. (c) How beautiful is the valley!
30. Write a short Para on ‘A world with no cloth”.

Ans- If there is a true of the world with no cloth, men and women would room around in their birthday snits and nudist clubs in various parts of the members. We shall be reduced to our primitive selves and may eventually return to the Stone Age.