Model English Note -2 for PGT , TGT and Other Competitive Examinations




Difficulty Level:  Graduation     Time: 2hr
Each Question: Word Limit: 30  
 
1.What is the theme of Ode to a Skylark by Shelley?
Ans- The theme of Shelly’s lyric about the skylark is the contrast between human lives- Particularly, the life of a poet and the life of the skylark. And reflection on this contrast is prompted by the pure unalloyed happiness is the song of the bird.
2. How do you contrast the two lines from the ode to the west wind- ‘o lift two me as a wave, a leaf a ‘loud’ and ‘o wind; / It winter comes, can spring be far behind?’
Ans- As in the visible world so in poet’s soul, the wind is both destroyer and preserver. The poet wishes to be creative writer of the mass. In the last time he passes to the universal. The world old must go, a new world must come with the spring, laden with fresh sweet promises for suffering human.
3. How is Ulysses associated with the death of Tennyson’s friend Hallam?
Ans- Ulysses which was written shortly after Harlan’s death, gives Tennyson’s his felling about the keen of going forward, and bringing the struggle of life to recover the strength of mind lost owing to the poignancies of the grief for untimely death of the friend.
4. What is the central thought of The Wild Swans at Coole?
Ans – Transitory is the name of our earthly existence with the ravaging power of decay and destruction. But the infinite variety of nature with its truism and passion reside permanently. The everlasting joy and beauty as in the swan’s presence is eternal.
5. What does the ‘staircase’ signify in The Listeners?
Ans- The staircase in the poem stands for the means of communication. Here in the poem a traveler vainly tries to communicate with the phantom listens. As there is widening gap between the earthly and supernatural of the personae involved.
6. What is called ‘vain citadels’ in Strange Meeting?
Ans- On material terms ‘citadel’ means a refuge or safe place. But on the comment of war Owen is critical and with the plight of disillusionment cites the world retreading owing to its barbaric and foolish war. Thus the citadel is vain, void tasteless and worthless of living in this war torn world.
7. What is called sensuousness? Give example from Keats Ode To A Nightingale:
Ans- Sensuousness means a passionate appeal for cut ward beauties of Nature. As sensory organs appeal our souses, Keatsan odes give plentiful stimulation at our senses. In reference from Ode To A Nightingle we can quote ‘blushful’ Hippocrines', ‘beaded bubbles’, ‘embalmed’ darkness’.
8. Why is the ‘Logon’ a story of disillusionment?
Ans- Conrad’s ‘The Lagoon’ is a depiction of a tale of a human suffering in a void situation of hopelessness. Arsat, the protagonist, oscillates and vacillates of two extreme ends of love-love to brother of love to his beloved. He has forsaken the call of brother lamentable last cries to quench the thirst of love in Debacle. But in the conclusion when she breathes her last he finds himself in an hoax situation of disillusionment.
9. “We  are not Alice , nor of thee”….. Who is Alice here? Who are speaking thus?
Ans- Alice is here no other than Ann Simmons the girl lamb enacted to marry, but failed to marry her. Lamb strikes a very pathetic note towards the end of his essay when he puts the quoted lines in to the mouths of his imaginary children.
10. Why is Wilson a Lotus Eater?
Wilson, being charmed by the scenic beauty of Capri an Italian Sea resort for sakes the mundane hardship of life and settles himself in absolute pleasure relinquishing him job. Parallel to the mythological lotus eaters, Wilson turns oblivious, jobless and intoxicated in pleasures, beauties.
11. Justify the title of Galsworthy’s play Justice.
Ans- Justin, the problem play of Galsworthy, has been given an ironic title to highlight the injustice prevalent in the then English. The brutal prison law as well as the butanes regarding divorce system had creoles the moral ethics. Through the tragic death of fielder her is given an occult criticism on hoax Justice.
12. Write a short note on humor in She Stoop to Conquer.
Ans- Goldsmith’s she stoops to conquer is one of the most hilarious comedies produce on the English stage. Here is the profusion of pure fun and humor. Laughter in the play is mainly derived from three sources- comic situations, comic characters, and comic dialogues. It there is mistaken identity or situation, there is incompatible comic personae with the sting of verbal wit.
13. Explain the historical background of Arms and The Man if any.
Ans- Arms and The Man is not a historical drama, as events of history do not constitute the action of the play. But the time, facts and even the place are set I a historical background for Rutcitanian after. The scenes of action are laid in Bulgaria in 1885, where actually the battle of slivnitza was fought. The servants who were supported by the Austria us were defeated in this battle by the Bulgaria us who had the military aid from The Russian.
14. Chang the voice;
(a) Do it now.
Ans- Let it be done now.
(b) Someone has picked my pocket.
Ans- My pocket has been picked.
15. Rewrite the following sentences correctly.
(a) Place ask her that whether she wants to go or not.
Ans- Place ask her whether she wants to go or not.
(b) The buses crowded particularly whilst is raining.
Ans- The buses are crowded particularly while it raining heaaqvily. 
16. What are coordinating conjunctions?
Ans- These, as their name implies, are link words that join two or more words, word-group, or sentences, that are of equal value and perform similar functions.
             And, or nor, and the pairs both… and, either…. Or and nether…. Nor act in this capacity:  so does but, which besides acting as a link-word suggests contrast.
17. Change the narration: “Speak, or my gun will go off”, the police man said, to the prisoner.
Ans – The policeman ordered the prisoner to speak. He threatened the prisoner that in case of his not speaking his (The policeman’s) gun would go off.
18. What is the called ‘mood ‘of finite verb?
Ans- Besides denoting action a finite verb tell us something about the mood or manner in which the speaker regards what he has to say-his attitude of mind. That is, indicative mood, stating ‘fact’ imperative mood, stating abrupt command, subjunctive mood , stating emotion.

19. Put down the collective noun for the creatures mentioned in these sentences.
Ans- (a) The hen was scat cling for food to feed her ____ of chickens.
(b)We saw a fine _____ of elephants as we flew over the grass land.
20. Explain as clearly as you can the difference between:
(a) Spoon and ladle
(b) A boot and a shoe
 Ans- (a) a spoon is an implant consisting of shallow blocs on a handle, used for stirring, serving and eating food: while ladle is a large spoon with long handle.
(b) A boot is a leather covering for the foot, ankle and often the leg below the knee, while a shoe cones a person’s foot only.
21. Write the sentences showing the difference in meaning between the adverbs- late, lately, and latterly late (after the right time delay)?
Ans- Rajdhani Express is coming Late tonight. Late means ‘presently’ or ‘current’. Lately introduced economic measures have reduced the nitration rates. Latter (later / second mentioned):
22. What are the different use of the word ‘beside’ and ‘besides’?
Ans- The preposition ‘beside’ usually means next to something or somebody or at the side of something or somebody’
Exp:  Sit here beside me.   / ‘Besides’ means in addition to something’. / Exp: What other novel do you like besides Pamela?
23. What is the called ‘defining relative clause’? Give examples.
 Defining relative clauses defying r indentify which person or thing we are talking about:
Ans- The man who came in late is the boss. There is no comma before a defining relative clause the pronouns that you use in these clause are who, whom, that and which. They are called Relative pronowns.
[ Non defining relative clauses add extra information about somebody or something which could be left extra information is separated from the main clause by commas:
The pronouns that can be used in non defining clause are who, whom which, whose etc. Exp: The film, which was shot in Mexico, has won an Oscar]
24. What are the use of ‘incorrect’ and ‘inaccurate’?
Ans- Affect, figure or spelling that is wrong is ‘incorrect’; information, a belief or a description does on incorrect fact can be in correct or inaccurate; something that is produced such as a film report or man, tht contains incorrect facts is inaccurate. Exp—Many of the figures were incorrect.
25.What are the possible use of ‘ought to’?
Ans- ‘ought to’ expresses—(1)Duty or moral obligation: Young people ought to help the old and sick as much as possible.  The risk ought to be heavily taxed.
(2) Probability or strong supposition-I’ll borrow the book from Tom. He ought to have finished reading it by now.
(3) Advisability or desirability: You ought to buy a new car before the prices go up.
26. How do you rate The Lagoon as a of adventure?
Ans- The Lagoon, although a short story has the unique quality of portraying the essay of life-death, love, courage and guilt It I in a way a saga of adventure motivated by love and courage. The tale of Arsad’s elopement with Diameter with the assistance of his brother is a pure romance rarely paralleled in real life. Through a driving zeal of love Rasta and his brother have braved the mighty Inch Micah’s fury. They escape denying the ruler’s sword at night. Although As at and his beloved escape, Arrest’s brother dies en route courageous battle.
27. How did the Mrs Thrlow break the boundaries of her world?
Ans- Although Mrs. Thrlow is confined into the narrow walls of drudgery, she has broken it in her leisure reading of newspaper which are collects from her employer’s houses. In the Sunday afternoons when she reads them, she makes imaginary excursions in to the lives of these people, such as, tragic lovers, cabinet ministers, Atlantic flyers, suicides, soviets, social beauties, murderers and kings.
28. What connection with She Stoops to Conquer have Dr. Johnson?
Ans- Dr. Johnson, the famous critic and man of scholar of the 18th century, was a constant friend to Goldsmith. It was largely through him that the play of Goldsmith reached the literary circle and accepted. Goldsmith thus dedicates his play to him and thanks him for the particular reason mentioned at love. 
29. Why does Raina compare their family to ‘the old Castilian noble’?
Ans- Raina say to Blintschli that they are nobles and any guest- be it enemy is sacred to them Opposite being enemy soldier he would receive hospitality here. Raina compares theirs to the scene from Ermine. It is the title of an opera show by the Italian composer Verdi (18113-1901), first performed in Venice in 1844. Here in this show the knight takes refuges in the castle of his bi He rest   enemy, an old Castilian noble. The old Spanish nobleman takes his gust with cordiality for getting all enmity. Such is the spirit of Petkoff too.
30. Do you think that Justice should have ended with SC III of Act III?
Ans- Act III sc III of Justice is the famous mute seen where Falder suffers in his cell alone in restlessness and loneliness. The agony and torments in which Falder passes with farther intensifies his tragic satiation which is definitely a tragic culmination. Galsworthy in this particular scene heightens the criticism of low asnd Justice which put in to death love and in Momence. Thus if the ply ends with Act III sc III it becomes more convincing. Yet the Act IV is also added importance by Falder’s tragic death, Ruth’s sacrifice and James How and Walter How‘s human faces. 

Comments

My photo

An English Teacher;    M. A.(English) , D. Ed., B. Ed., UGC- NET Qualified

"Dear Readers/ Students, I am a huge fan of books, English Grammar & Literature. I write this blog to instill that passion in you." 

Popular Posts

Analysis of Mulk Raj Anand’s Story, "The Lost Child": Accepted Part of Our Multicultural Neighborhood in the World

Dr. West’s New Method of Teaching English :Its Merits and Demerits

Critical Appreciation of Philip Larkin’s Poem, "The North Ship": Life Award for Best Philosophical Access

Of Studies by Francis Bacon -- the Theme and Style of the Essay

G.B. Shaw’s Radio Talk, ‘Spoken English and Broken English’:Broken English’s Relevance in Today’s English Spoken World

Analysis of Virginia Woolf's Essay "Modern Fiction"

Oliver Goldsmith's She Stoops to Conquer: Mr. Hardcastle and Mrs. Hardcastle - Comic Pair Contributing Fun and Laughter

Brief Analysis of R.K Narayan’s ‘Engine Trouble’: Greater Simplicity of Plot and Language, even as it Develops a Greater Complexity of Meaning to Exhibit the Domain of India

Critical Analyses of Henry Vaughan's poem " THE RETREAT"

Critical Appreciation of William Wordsworth's The Solitary Reaper